Veelgestelde vragen

Hoe steek ik het vuur van mijn pizza oven aan?


Het is belangrijk om je pizzaoven met kleine stukken droog hout in het midden en nabij de ingang van de pizzaoven aan te steken. Je kan hiervoor wat aanmaakblokjes gebruiken of een beetje papier om de pizzaoven aan te steken. Wanneer het aanmaakhout goed brandt kun je voorzichtig twee grotere blokken plaatsen, bij voorkeur gebruik je hiervoor essenhout. Je kunt verschillende soorten hout gebruiken, maar wij vinden essen het beste pizza oven hout. Plaats de blokken zo dat deze het vuur niet volledig bedekken, maar dat ze wel voldoende vlam kunnen vatten. Als deze blokken goed branden kun je de schuif uit de steenoven set gebruiken om het hout naar links in de koepel te schuiven. Plaats vervolgens nog twee blokken haardhout en de oven zal zich goed gaan opwarmen. Nadat je het vuur naar links hebt geschoven zal de vloer bedekt zijn met as van het verbrande hout, geen lekkere bodem om je zelfgemaakte pizza op te leggen natuurlijk! Gebruik een bezem, bijvoorbeeld uit de steenoven set, om de vloer schoon te vegen. Vervolgens kun je de thermometer in de gaten houden om te weten wanneer de pizzaoven de juiste temperatuur heeft bereikt. Over het algemeen kun je pizza’s bakken als de oven rond de 300 graden is in de koepel
Wat te doen aan een verbrande pizza bodem?


Een verbrande pizzabodem kan verschillende oorzaken hebben: 1. Een (te) hete oven: als de temperatuur in je oven boven de 400 graden is, dan gaat het bakken wel heel erg hard. Je pizza verbrandt dan vrij snel… je voorkomt dit door je pizza tijdens het bakken 1 of 2 keer te draaien.
2. Een vieze bakvloer met verbrande resten (bijvoorbeeld kaas). Als je daar een nieuwe pizza op legt wordt die ook snel zwart.
3. Teveel bloem onder aan je pizza. Als je de bodem maakt op je werkblad, dan blijft er altijd wel wat bloem of semola aan je pizzabodem zitten. Zorg ervoor dat dit echt zo weinig mogelijk is. De bloem verbrandt snel in de oven.
4. Achterin de oven is het warmer dan voorin bij de ovenmond. Je zou je pizza ook eens wat meer voorin de oven kunnen leggen, dan gaat het bakken wat minder hard.
Wat is de juiste temperatuur voor mijn oven?


Voordat je begint met het bakken in een steenoven is het handig om te weten welke temperatuur je oven moet zijn voor elk specifiek gerecht. Natuurlijk is er hier geen goed of fout, eigenlijk heeft iedereen hierbij zijn eigen voorkeur. Over het algemeen worden pizza’s afgebakken bij een temperatuur tussen de 300 en 350 graden. De oven is dan zo warm dat je pizza binnen 60 á 90 seconden volledig gaar is gebakken. Is je oven warmer, bijvoorbeeld tussen de 400 en 500 graden, dan zal je pizza binnen 30 á 60 seconden al gaar zijn, let dus goed op dat deze niet verbrand! Als de oven daarentegen te koud is zal het deeg van je pizza niet goed gaar bakken, dat wil je natuurlijk ook niet. Wil je brood bakken in je pizza oven? Dit kun je doen met een temperatuur van zo’n 200 graden, bereidingstijd is hierbij afhankelijk van de dikte en het soort brood wat je wilt gaan bakken.